Maistas yra svarbus ne tik fiziniam būviui, jis veikia ir mūsų protą.
Natūralus maistas yra švarus, arba satvinis. Tai vaisiai, grūdai ir daržovės. Toks maistas daro kūną lankstų ir vikrų, o protą – aiškų ir aštrų, todėl jis tinkamiausias jogams. Pilnas energijos, švarus, saikingas valgis yra fizinės ir psichinės sveikatos, kūno ir proto gyvybingumo bei darnos šaltinis.
Maistas, kaip ir visa kita, turi trejopos energijos, arba gunos – tai satva (sattva), radžas (rajas), tamas (tamas).
Satva – tyrumas, švarumas, aiškumas. Satvinis maistas yra švariausias ir tinkamiausias praktikuojančiam jogą. Jis maitina kūną ir išvalo, nuramina protą, leidžia jam veikti visa galia. Satvinis maistas užtikrina sveikatą: ramų protą, gyvybingą kūną ir subalansuotą energijos tėkmę. Satvinis maistas: grūdai, rupaus malimo miltų duona, švieži vaisiai ir daržovės, šviežių vaisių sultys, pienas, sviestas ir sūris, ankštiniai, riešutai, medus, žolelių arbata.
Radžas – aistra, veiksmas, nerimastingumas. Radžinis maistas pažeidžia kūno ir proto pusiausvyrą; maitina kūną, alindamas protą. Jis stimuluoja kūną, sukelia aistras, jo veikiamas protas tampa neramus ir nevaldomas. Radžinis maistas: aštrūs prieskoniai, kava, arbata, druska, šokoladas, svogūnas, česnakas, visas per karštas, per aštrus, sūrus, kartus ir pan. maistas. Valgymas paskubomis taip pat yra radžinis.
Tamas – tingumas, baimė, neišmanymas. Taminis maistas netinkamas nei kūnui, nei protui. Jis slopina energiją, aptemdo protą, padaro jį inertišką, atima gebėjimą aiškiai mąstyti, skatina pavydą ir godumą, kūnas nebegali pasipriešinti ligoms,. Taminis maistas: mėsa, alkoholis, tabakas, visas fermentuotas maistas, pernokę vaisiai. Persivalgymas taip pat yra taminis.
Jogai valgo paprastą ir natūralų maistą. Saulė, oras, žemė ir vanduo subrandina “žemės vaisius”: daržoves, vaisius, ankštinius, riešutus ir grūdus. Valgydami šiuos produktus mes gauname energiją iš “pirmų rankų”. Savo ruožtu, valgydami mėsą, žuvį, paukštieną, mes gauname antrinę energiją, tą, kurią gyvūnai pasiėmė iš augalų. Gyvulinis maistas yra pagrindinis toksinų šaltinis ir dažniausiai sukelia ligas.
Keletas patarimų keičiantiems mitybą, pradedantiesiems vegetarams:
– Reguliariai valgykite baltymingą maistą: riešutus, lęšius, neskaldytus grūdus, sūrį.
– Kasdien valgykite šviežių daržovių arba salotų: dalį daržovių supjaustykite salotoms, dalį – valgykite nepjaustytas.Vartokite daug žalumynų ir lapinių daržovių.
– Jei daržoves verdate ar kepate, tai kuo trumpiau. Geriausia – garinkite arba trumpai paskrudinkite maišydami.
– Kasdien valgykite šviežių vaisių. Jeigu vaisius verdate, virkite kuo trupmiau.
– Maistas turi būti šviežias – apvytę žalumynai, pernokę, pūvantys vaisiai, pasenę riešutai yra tamasiniai, praradę savo vertę.
– Venkite apdirbto maisto: baltos duonos ir pyragų, konservuotų vaisių, daržovių ir gėrimų ir pan.
– Gaminkite tik tiek, kiek suvalgysite. Šildomas maistas netenka daug vertės.
– Būkite išradingi, valgykite įvairų maistą.
– Keiskite radžinį ir taminį maistą satviniu: kiaušinius – tofu, cukrų – medumi, juodąją arbatą – žolelių arbata.